Trainingen Positieve gezondheid in Coronatijd

Vanuit de pilot ‘Blauwe zorg in de wijk’ waren in het voorjaar 2020 acht groepen met gemiddeld 12 zorg/welzijnsprofessionals uit Maastricht gepland die de trainingen Positieve Gezondheid (PG) zouden gaan volgen. Het gaat om 3 bijeenkomsten per training. De meeste trainingen waren in februari 2020 al volgeboekt.
De eerste twee groepen hebben in januari en februari 2020 plaatsgevonden. In verband met de Corona-uitbraak zijn de PG trainingen van groepen 3, 4, 5 en 6 verplaatst naar het najaar 2020. Eén van deze groepen bestaat uit managers, HR- en beleidsmedewerkers.
De laatste groepen, groep 7 en groep 8,  gaan in juni 2020 weer gewoon door op Buitenplaats Vaeshartelt.
In het najaar worden bovendien weer data voor nieuwe groepen gepland!
Meer informatie? https://www.zio.nl/scholing/scholingsagenda/

IMG_9574.JPG

Staatssecretaris Paul Blokhuis bezoekt Taskforce Wachttijden bij Mondriaan in Heerlen

Op 15 juni j.l. bracht staatssecretaris Paul Blokhuis een bezoek aan de Regionale Taskforce Wachttijden (RT Wachttijden) Zuid-Limburg bij Mondriaan GGz in Heerlen. Bart Bongers, manager van ZIO en tevens voorzitter van de RT Wachttijden, en Jean-Paul Essers, voorzitter van de Raad van Bestuur van Mondriaan, waren, zijn gastheren. Verder waren alle leden (financiers van zorg, aanbieders in de GGZ en het sociaal domein en de huisartsenzorg) van de RT Wachttijden uit Zuid-Limburg aanwezig.

Aanpak wachtlijstproblematiek
GGZ Nederland (inmiddels de Nederlandse GGZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) startten in 2018 het initiatief ‘weg van de wachtlijst’ om de wachtlijstproblematiek aan te pakken. Vooruitlopend hierop had VWS in samenwerking met KPMG een aantal RT’s opgericht. De RT Wachttijden in Zuid-Limburg behoorde tot de eerste. De reden daarvoor is helaas niet positief: de wachttijden in Zuid-Limburg behoren al jaren tot de langste van het land. Vanmiddag werden de staatsecretaris en de leden van de TaskForce bijgepraat over de voortgang van het actieplan en de eerste resultaten van de initiatieven die inmiddels gerealiseerd zijn ter reductie van de wachtlijsten.

Plan Zuid-Limburg
Vanuit het netwerk hebben de betrokken organisaties zich in de afgelopen jaren ingezet voor het verkorten van de wachttijden. In 2019 leidde dat tot het opstellen van een regionaal plan en, in samenwerking met ZN, het aantrekken en aanstellen van een versneller: Olga Sollet.

Gesprek staatssecretaris Blokhuis
Naar aanleiding van deze presentatie hebben de deelnemers met de staatssecretaris gesproken over diverse onderwerpen met betrekking tot de reductie van de wachttijden. Hierbij zijn onder meer aan de orde gekomen de behoefte aan meer inzicht in de wachtlijsten (wie staat er nu eigenlijk waar op de wachtlijst en wie staat er op meerdere wachtlijsten); verdere verbetering van de samenwerking binnen de GGZ en tussen het sociale- en zorgdomein; de psychosociale zorg nog dichter bij de huisarts en het faciliteren van de communicatie en informatie-uitwisseling tussen professionals en de cliënt(systemen).

Blokhuis: “Eind deze maand voorstellen voor verdere stappen”
De Tweede Kamer was eerder kritisch op de plannen van GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland. Blokhuis heeft gezegd dat een stuurgroep eind deze maand met voorstellen komt, "voor verdere stappen voor zover die nodig zijn." Blokhuis is geïnteresseerd in de voortgang van de Taskforce en de gang van zaken bij de transformatie van de GGZ in Zuid Limburg. Hij zal later in het jaar op uitnodiging van de Raad van Bestuur van Mondriaan nog een werkbezoek aan Mondriaan brengen. Dit zal gecombineerd worden met een hernieuwd bezoek aan de RT Wachttijden ten behoeve van het bespreken van de voortgang ten aanzien van de bestrijding van de wachttijden.

Bart Bongers, manager van ZIO en voorzitter van de RT Wachttijden in gesprek met staatssecretaris Paul Blokhuis

Bart Bongers, manager van ZIO en voorzitter van de RT Wachttijden in gesprek met staatssecretaris Paul Blokhuis

Tussentijdse evaluatie pilot ‘Blauwe zorg in de wijk” maart 2020

In de pilot ‘Blauwe zorg in de wijk’ geven zorg- en welzijnsaanbieders in Maastricht-Heuvelland en financiers vanaf het najaar 2016 vorm aan een programma voor vijf jaar. Er is een beweging in gang gezet met als doel meer gezondheid en een betere kwaliteit van leven voor de bewoners in vier Maastrichtse pilotwijken, met liefst afnemende, maar in ieder geval gelijkblijvende zorg- en ondersteuningskosten in een leefomgeving die dat bevordert.
De pilot Blauwe zorg in de wijk is een leeromgeving in de regio/provincie en land en wordt gefinancierd door de gemeente Maastricht, VGZ en Provincie Limburg.

Projecten binnen blauwe zorg in de wijk
Binnen Blauwe zorg in de wijk wordt aan de hand van een negental projecten aan de ambitie gewerkt:
Project 1: Positieve Gezondheid bij professionals (trainingen, intervisie etc)
Project 2: Praktijkondersteuner Jeugd in de wijk
Project 3: Huishoudens met domeinoverstijgende kosten
Project 4: Zorg sluit beter aan bij de burger- samenwerking tussen professionals in de wijk
Project 5: Burgers aan zet
Project 6: Digitale Samenwerking: implementatie ‘Helder’ (ICT thuiszorg-huisarts)
Project 7: Your Coach Next Door (kinderen met overgewicht)
Project 8: Blauwe/Nieuwe GGZ
Project 9: Maatje op recept voor mensen (65+) met eenzaamheid

Algemeen resultaat
Een belangrijk algemeen resultaat is dat het gelukt is om een samenwerking met de partijen op te zetten die domeinoverstijgend is. Ook alle ingrediënten (randvoorwaarden) zijn aanwezig om domeinoverstijgend te kijken naar de uitdagingen die voorliggen. Er is meer zicht op de casuïstiek en op de knelpunten binnen de systemen en de organisatie van de zorg.
In september 2019 heeft het programmateam Blauwe Zorg in de wijk samen met het Dagelijks bestuur een strategische koers voor Blauwe zorg in de wijk uitgezet voor de jaren 2019-2021. Het strategisch plan geeft aan wat de missie, visie en doelstellingen zijn waar we naartoe werken richting 2021. Deze “Strategische Koers” wordt momenteel geactualiseerd in verband met de ontwikkelingen in het kader van de doorontwikkeling naar de “Next Step.

Resultaten 2018/2019 van de projecten
De resultaten in 2019 (en 2018) van de afzonderlijke projecten staan beschreven in een tussentijdse rapportage. Daarnaast zijn de “Lessons Learned” beschreven in een apart document. Beide documenten zijn hieronder te vinden.

Een korte weergave van de resultaten:

  • In 2018 en 2019 zijn 193 professionals uit de Blauwe zorg wijken geschoold in Positieve Gezondheid. Gemiddeld rapportcijfer voor werkplezier/voldoening 3 weken na scholing in 2019 is een 8. 

  • Vijftien ambassadeurs (managers en beleidsmedewerkers uit 10 organisaties) zetten zich sinds 2018 in om Positieve Gezondheid te implementeren, o.a. ook binnen hun eigen organisatie. Ook in 2020 zullen weer trainingen voor professionals plaatsvinden, maar dan regiobreed.

  • In 2018 en 2019 zijn 17 buurtbewoners getraind als ambassadeur Positieve Gezondheid in de wijk. In 2020 wordt dit voortgezet door Stichting Trajekt. Ook provinciaal wordt deze interventie  overgenomen.

  • Er is een werkwijze van “coaching door een gezinsregisseur” ontwikkeld voor huishoudens (HH) met complexe en domeinoverstijgende problematiek, waarbij wordt toegewerkt naar een nieuw integraal gezinsplan op basis van Positieve Gezondheid. De gezinsregisseurs zijn in de periode 2018 -2019 bij 14 HH gestart met de interventie. Einde 2019 zijn 10 HH nog met de interventie bezig. Er wordt binnen deze HH in hoge mate gebruik gemaakt van gemeentelijke en zorgvoorzieningen en er komen veel beroepskrachten over de vloer. De gezinsregisseur zorgt in de HH voor verheldering, afstemming en waar nodig verandering van zorgaanbod om te komen tot één integraal gezinsplan. De aanpak leidt tot veel inzichten, die beschreven zijn in het document Lessons Learned (zie hieronder). De totale inzet en kosten van zorg en ondersteuning voor en na afloop van de interventie worden in kaart gebracht en in 2020 gepresenteerd.

  • In juni 2019 is gestart met het intensiveren van de samenwerking tussen de twee huisartsenpraktijken en de Sociale Teams in de Blauwe Zorg wijken.  In de praktijk zien we dat de overdracht is verbeterd (een ‘warme’ overdracht’) van met name sociale problematiek en dat huisartsen meer en een betere terugkoppeling krijgen over hun patiënten. In 2020 zal deze werkwijze verbreed worden naar andere wijken.

  • Medio 2019 is samen met thuiszorgorganisaties (Envida, Mosae en Thuiszorg Groot Limburg) in Maastricht-Heuvelland gestart met een project betreffende de implementatie van het digitaal programma Helder. Helder is een webapplicatie waarmee de huisarts toegang krijgt tot thuiszorgdossiers van diens patiënten. Dit maakt online samenwerking met de thuiszorg mogelijk. In fase 1, einde 2019, is een zestal huisartsenpraktijken gestart met de implementatie. Verwacht wordt dat de uitrol naar alle huisartsenpraktijken medio 2020 kan plaatsvinden (na positieve beoordeling fase 1).

  • In 2018 en 2019 is met Your Coach Next Door gestart bij kinderen met overgewicht (zonder medische indicatie) in Malberg en in de Blauwe zorg wijken. De jeugdverpleegkundige van de GGD is hierbij de centrale zorgverlener. Van de 100 kinderen die een signaleringsgesprek hebben gehad, zijn 46 kinderen gestart met begeleiding in het kader van YCND.

  • Uit de resultaten blijkt dat in 2019 133 unieke cliënten gezien zijn door de POH Jeugd in Maastricht Noord-oost. Het gemiddeld aantal contacten van de POH Jeugd met  cliënten is 4,0.
    48% is door de POH Jeugd afgesloten zonder verwijzing naar geïndiceerde zorg. Het merendeel van de cliënten wordt door de POH Jeugd zelf afgehandeld (37%). In 7% van de gevallen wordt doorverwezen naar de huisarts of naar voorliggend veld (3%). In de praktijk blijkt dat de inzet van de POH Jeugd zorgt voor meer kennisdeling en een betere afstemming tussen jeugdhulp, gemeente en huisartsenzorg verslag. (= update 8 juni 2020, cijfers in evaluatieverslag waren t/m kwartaal 2 2019) .
    Het gemiddelde percentage hulpvragen dat door de POH Jeugd is afgesloten zonder verwijzing naar geïndiceerde zorg ligt in Maastricht-Heuvelland op 62%. In de wijken in Noord-Oost is dit 48%. De verklaring hiervoor is dat deze wijken gekenmerkt door gezinnen met multiproblematiek. Bij deze cliënten neemt de POH Jeugd ook de regie-/coördinatierol op zich. Zij doet een brede vraagverheldering, waarbij ook het gezinssysteem in kaart gebracht wordt, waardoor zij een juiste verwijzing kan doen. De POH Jeugd blijft dit opvolgen en gaat dus ook na of dit de juiste aanbieder is.

  • Blauwe/nieuwe GGZ: In 2018 is een MDO GGZ bij de betrokken huisartsenpraktijken opgezet. In 2019 is het eerste volledige GGZ-team van de regio in de wijk tot stand gekomen. Dit team bestaat uit professionals uit de GGZ (Mondriaan en MET GGZ) en het Sociaal Domein (mensen uit de Sociale Teams van de betreffende wijken; geleverd door: LevantoGROEP, Leger des Heils, Trajekt, Radar), aangevuld met white label werkende ervaringsdeskundigen. Dit team neemt alle verwijzingen van de in de twee huisartsenpraktijken (Huisartsen Maastricht Oost en Huisartsenpraktijk Nazarett) op zich: alles van consultatie tot crisogeen komt bij dit team voorbij. Dit betekent dat GBGGZ en SGGZ in het team geleverd worden. Het team vormt, samen met de huisarts, het centrale schakelpunt in de GGZ-stromen. Het team voorziet in de basis van zorg en schaalt, indien noodzakelijk, op voor meer specialistische modules. Dit heeft er toe geleid dat in de loop van 2019 de totale caseload op is gelopen naar ruim 220 patiënten en er in sommige weken tot 15 patiënten naar het team werden verwezen (= update 8 juni 2020) .

  • Project "Maatje op recept voor mensen (65+) met eenzaamheid": Acht vrijwilligers hebben een maatjestraining gevolgd in 2019 en een certificaat ontvangen. In de periode tot en met 1 februari 2020 zijn 7 bewoners aangemeld voor een maatje. Helaas is voor dit project vanaf 1 januari 2020 geen subsidie meer beschikbaar. Dit betekent dat dit project niet meer wordt uitgevoerd onder de vlag van Blauwe zorg in de wijk.

Evaluatie en monitoring
In 2019 zijn veel resultaten behaald op de negen projecten. Deze resultaten zijn verwerkt in de monitor Blauwe Zorg. Met behulp van de arrangementenmonitor wordt ernaar gestreefd om de data die periodiek gegenereerd kan worden uit de projecten zoveel mogelijk beschikbaar te stellen voor de betrokken partners. Daarnaast bestaat het onderzoek van de promovendus van de Universiteit Maastricht naar de pilot met subsidie van ZonMw.  Zij onderzoekt de effecten van de wijkpilot en kijkt hoe deze wordt geïmplementeerd bij de bewoners, professionals en beleidsvoerders.

Waar werken we naar toe in 2020?
In eerdergenoemd tussentijds evaluatieverslag wordt van elk project de focus en uitrol 2020 beschreven. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de doorvertaling/verbreding van succesvolle interventies binnen de projecten en de ‘lessons learned’ naar de regio/provincie gekoppeld aan de leeromgeving.

Er is voldoende aanwijzing uit Blauwe zorg in de wijk en de Krachtenbundeling Malberg én animo bij bestuurders om met een “Next Step” aan de gang te gaan. Het gaat hier om een fundamentele Maastricht brede transformatie met wijkgerichte budgetten waarin de ambitie is om de wijkgebonden budgetten van de gemeente te verbinden met die van de verzekeraar (o.a. ouderenzorg en GGZ). In 2020 wordt met alle betrokken organisaties gewerkt aan een plan van aanpak om te komen tot een verbreding van deze werkende componenten naar de hele stad Maastricht, en mogelijk de regio.

Documenten
“Tussentijdse evaluatie pilot ‘Blauwe zorg in de wijk” maart 2020, klik hier.
“Lessons Learned Blauwe zorg in de wijk”, november 2019, klik hier (dit wordt momenteel weer bijgewerkt)

shutterstock_495568735.jpg

Positieve ervaringen met ELV-loket in Maastricht-Heuvelland

Vanaf 1 september 2017 is een centraal eerstelijnsverblijf (ELV)-loket, ingericht bij huisartsenverwijsbureau TIPP in de regio Maastricht-Heuvelland. Uit onderzoek blijkt dat dit ELV-loket als een positieve ontwikkeling in de zorg voor kwetsbare ouderen beschouwd wordt door de zorgverleners die ermee werken.
Klik hier voor een samenvatting van dit onderzoek
Wilt u meer weten over het ELV-loket, klik dan hier.

G2HP18052458894.jpg

Mens GGZ gaat huisartsen in Maastricht Heuvelland ondersteunen

Samen met Mondriaan heeft ZIO een nieuwe b.v. opgericht voor de GGZ: Mens GGZ. In die b.v. wordt Generalistische Basis GGZ (GBGGZ) geboden. ZIO voelde zich verantwoordelijk om de problemen (lange wachtlijsten, slechte instroom in passende zorg) in de GGZ waar patiënt en huisarts in toenemende mate hinder van ondervinden aan te pakken. Mens GGZ streeft er naar de zorg in Maastricht Heuvelland in de GGZ een positieve impuls te geven.

Vanaf 1 januari 2020 wordt er (middels een geleidelijke uitrol voor de hele regio) zorg voor gedragen dat alle huisartsen die dit wensen gebruik kunnen gaan maken van het aanbod van Mens GGZ. Gestart wordt de pluspraktijken van een team te voorzien en daarna volgen ook de andere praktijken die van Mens GGZ gebruik willen maken.
Het aanbod van Mens GGZ is te omschrijven als een aanvulling op de POH-GGZ en heeft tot doel de huisarts en de POH-GGZ te ondersteunen in hun werk met mensen met psychische problemen. Dit betekent dat op het moment dat iemand niet in de huisartsenpraktijk behandeld kan worden, maar niet crisisgevoelig is, in principe alle patiënten naar de professionals van Mens GGZ kunnen worden verwezen. Dit is in lijn met de ambitie zoals die in de Pluspraktijken wordt gehanteerd: alle verwijzingen naar de GGZ zijn standaard GBGGZ-verwijzingen, tenzij anders geïndiceerd.
Mens GGZ werkt vanuit de gedachte van Positieve Gezondheid, oplossingsgerichtheid en maatwerk. Dit betekent dat er gebruik gemaakt wordt van een vijf-gesprekken construct waarin gestreefd wordt mensen zo snel mogelijk in staat te stellen de uitdagingen van het leven weer het hoofd te kunnen bieden. Mochten vijf gesprekken niet voldoende zijn, dan is het mogelijk om het traject te verlengen. Het is tevens mogelijk om behandelingen te bieden in het kader van persoonlijkheidsproblematiek.
De samenwerking in en rond de praktijk is voor de patiënten prettig omdat zij op plaatsen komen die ze reeds kennen. Voor de huisarts en de POH-GGZ is het prettig om deze professional in de buurt te hebben omdat zij daardoor in staat zijn steeds weer te overleggen over wat de beste stappen zijn ten aanzien van patiënten waar zij vragen over hebben.

Lees ook hier het artikel uit Dagblad de Limburger.

Heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij Bart Bongers. Hij is te bereiken via: b.bongers@zio.nl of 06-41855224

Meer informatie over Blauwe/Nieuwe GGZ, klik hier.

shutterstock_473211280.jpg

Inspirerend interview met huisarts van Rooij en Monique Franssen over positieve gezondheid

"Ik heb mijn leven weer terug". Monique Franssen uit Maastricht was door haar ziekte volledig afhankelijk van anderen, en kon zelfs niet meer lopen. Huisarts Jan van Rooij gaf weer mede richting aan haar leven. Vooral door te luisteren en door te vragen. Bekijk het filmpje hier.
Monique Franssen is inmiddels Ambassadeur Positieve Gezondheid binnen de pilot Blauwe Zorg in de wijk.

positieve gezondheid Jan van rooij.jpg

Project Huishoudens met veel Hulpverlening en hoge kosten: bevindingen 2019

Het project “Huishoudens met domeinoverstijgende kosten” betreft een experiment dat zich momenteel richt op 16 Huishoudens uit de vier Blauwe zorg wijken. Het project laat de enorme stapeling van het hulpverlenersaanbod bij de gezinnen zien.
Hoe gaat de gezinsregisseur te werk om tot een ander, beter afgestemd, aanbod te komen. In deze factsheet treft u de stand van zaken en voorlopige resultaten/cijfers aan van het project.

MCM_19091601506.jpg

De POH Jeugd in de blauwe zorg wijken: stand van zaken

De Praktijkondersteuner (POH) Jeugd is sinds 2016 actief in de huisartsenpraktijken in alle gemeenten in de regio Maastricht-Heuvelland. De POH Jeugd is ook werkzaam binnen twee huisartsenpraktijken in de pilot Blauwe Zorg in de wijk (Maastricht Noord-Oost). Daar voert de POH Jeugd, naast de reguliere taken, extra taken uit. In deze factsheet treft u de stand van zaken en resultaten aan van de inzet van de POH Jeugd in het kader van de pilot Blauwe zorg in de wijk, klik hier .

boy-3646046_1920.jpg

Blauwe Zorg in de wijk: Scholing Positieve Gezondheid voor beroepskrachten 2020

Vanaf januari 2020 bieden we weer onze scholingen “Positieve gezondheid” aan voor alle beroepskrachten op het gebied van zorg, welzijn, wonen en inkomen in de Blauwe Zorg wijken. Dit jaar zijn er ook voor het eerst scholingsgroepen speciaal voor managers/HR-medewerkers en beleidsmedewerkers. De trainingen worden verzorgd door iPH trainer Cisca van der Meijs en een team van ervaringsdeskundigen.

Meld je snel aan! Vol=vol

Kijk op onderstaande link voor cursusdata, meer info en aanmelden:

AANMELDEN

IMG_8182.JPG

Nieuw: Magazine Blauwe zorg op de juiste Plek

Met genoegen presenteert de Alliantie Santé het magazine “Blauwe Zorg op de juiste plek”.

U wordt meegenomen in de beweging die we vanaf najaar 2013 in Maastricht-Heuvelland in gang hebben gezet naar duurzame en effectieve zorg met de vraag van de burger als uitgangspunt. U zult lezen dat vele zorgaanbieders in de regio en financiers zich bij deze beweging hebben aangesloten.

 Inmiddels zijn er diverse interventies op het gebied van Blauwe Zorg ontwikkeld.
Rondom ouderenzorg, GGZ, farmacie en het sociaal domein. Ook de Stadspoli is een mooi voorbeeld.
In dit magazine nemen bestuurders en zorgverleners u mee in hun bevindingen en uitdagingen voor de toekomst. Ook de burger komt aan het woord: wat betekent Blauwe zorg voor hun?

Bekijk hier het magazine. Laat u inspireren!

voorkant.png

Praktijkvoorbeeld: Rol van huisarts bij laaggeletterden

Tijdens een gesprek met zijn huisarts kwamen de problemen met lezen en schrijven van Peter Hofman (75) uit Maastricht, aan de orde. Na een warme overdracht (huisarts nam met toestemming van Peter contact op met medewerker Sociaal Team, die vervolgens weer contact met Peter opnam) meldde hij zich aan bij het TAALpunt van Trajekt.
Sinds een tijd krijgt hij Nederlandse les van een taalvrijwilliger. Hij heeft weer meer regie over zijn eigen leven. “Ik voel me nu een stuk zelfverzekerder”. Klik hier voor het artikel.

*Binnen de pilot ‘Blauwe zorg in de wijk’ is de samenwerking tussen de huisartsenpraktijken en de Sociale teams geïntensiveerd. Meer informatie, klik hier. De komende tijd zal deze samenwerking breder in de regio worden versterkt.

Meer informatie?
Bianca Vaessen (gemeente Maastricht) of Ingeborg Wijnands (ZIO), voor contactgegevens klik hier.

laagge%3Betterd.jpg

Buurtbewoners als ambassadeurs positieve gezondheid: wat leren we hiervan?

Vanaf eind 2018 zijn tien ambassadeurs Positieve gezondheid actief in Limmel, Nazareth, Wittevrouwenveld en Wyckerpoort. Deze buurtbewoners hebben een korte scholing over Positieve Gezondheid gehad. Ze zijn zelf onderzoek gaan doen naar de gezondheid in hun wijken.
Het gebruik van ‘burgerwetenschap’ leverde waardevolle informatie op over de kijk op gezondheid in de wijken en lijkt ook de gezondheid van de gezondheidsambassadeurs zelf positief te beïnvloeden!
Lees meer over de resultaten en aanbevelingen in de factsheet, klik hier.
Klik hier voor de publicatie in de uitgave van Trajekt van oktober 2019.

Afbeelding1pg.jpg

Update project "Multidisciplinaire Samenwerking: digitale overlegtafel"

Digitale programma eGPO
In oktober 2018 zijn we bij twee huisartsenpraktijken in de blauwe zorg wijken gestart met het digitale communicatie programma “eGPO”. Er heeft periodiek (1x per 4-6 weken) een overleg met het kernteam en de projectleider plaatsgevonden om de voortgang te evalueren. Per praktijk is een basisdocument met werkafspraken opgesteld.Helaas heeft de leverancier ons halverwege maart bericht dat zij gaan stoppen met de uitlevering van het product. Per 1 april 2019 hebben wij het contract opgezegd en zijn we gestopt met verdere implementatie.

Evaluatie
We hebben een evaluatie uitgevoerd over de periode waarin er ervaring met digitaal communiceren is opgedaan door de pilot deelnemers en deze is positief. Zo zijn veelgenoemde voordelen; betere afstemming van zorg, beter overzicht over wie bij welke patiënt/cliënt wat doet, kortere lijnen, sneller onderling contact en makkelijker met elkaar communiceren.

Voortzetting
De behoefte aan multidisciplinaire samenwerking is sindsdien alleen maar groter geworden. Het verdwijnen van de thuiszorgklappers van de keukentafels wordt door menig huisarts in de regio als een manco in de communicatie met thuiszorg rondom patiënt gezien.
Dit speelt landelijk, zeker nu bijna alle thuiszorgorganisaties over moeten naar een digitaal dossier. Ook de thuiszorginstellingen in de regio ontkomen daar niet aan omdat een papieren dossier om meerdere redenen echt niet meer kan.
Voortzetting van het project ‘Digitale Overlegtafel’ is dus wenselijk, maar dan in een andere vorm.

Digitaal programma/app ‘Helder’
Om deze communicatie te verbeteren is het digitale programma Helder ontwikkeld waarmee huisartsen in kunnen loggen in de thuiszorgdossiers. De drie grotere thuiszorgorganisaties (Envida, Mosae en Thuiszorg Groot Limburg) maken gebruik van deze Helder module en zijn momenteel druk bezig om alle informatie te ontsluiten voor raadpleging door de huisartsen.
Meer informatie over Helder treft u hier aan.

Implementatie in huisartsenpraktijken
De implementatie van Helder zal gefaseerd verlopen, aangezien we eerst ervaring willen opdoen opdat de uitrol naar alle praktijken goed zal verlopen.
Een zestal huisartsenpraktijken zal daartoe Helder in het najaar 2019 implementeren, waaronder de twee praktijken uit de Blauwe zorg wijken. Ze worden vanuit ZIO hierbij begeleid (uitleg programma, aanmaken account, installatie app).
Verwacht wordt dat de uitrol naar alle huisartsenpraktijken begin 2020 kan plaatsvinden, zodat alle huisartsen toegang  hebben tot (en gebruik kunnen maken van) Helder. 
Hierdoor heeft de huisarts real-time inzicht in gezondheidsinformatie vastgelegd door (wijk) verpleegkundige en zal de afstemming tussen thuiszorg en huisarts eenvoudiger en efficiënter verlopen.
Tegelijkertijd zullen ook andere thuiszorginstellingen benaderd worden over het inregelen van Helder binnen hun organisatie.
Bovendien zal ook bekeken worden in hoeverre het programma Helder gebruikt kan worden om met andere disciplines beter te kunnen samenwerken.

Digitaal programma ‘Samen1plan’
Binnen het project Huishoudens (project 3) draait inmiddels een proef met het ander digitale programma, namelijk ‘Samen1plan’.

Meer informatie of vragen?
Jeroen Huijskens Msc, Projectleider ‘Digitale Overlegtafel’
T
06 45 68 69 26 E j.huijskens@zio.nl

team-3373638_1920.jpg

Coöperatie De Nieuwe GGZ Zuid-Limburg van start

Op 1 augustus jl. hebben ZIO, Leger des Heils, LEVANTOgroep, MET ggz, MUMC, Mondriaan, HOZL en Zuyderland de coöperatie DNG Zuid-Limburg opgericht. Daarmee is de bestaande Zuid-Limburgse samenwerking op het gebied van de GGZ een nieuwe fase ingegaan. Burgerkracht Limburg, Meditta en Youz overwegen nog om aan te sluiten.

De uitdaging is groot. In Zuid Limburg is het aantal GGZ-cliënten tot 15% hoger dan in de rest van Nederland en het aantal mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen ligt zelfs 50% hoger. De daarmee samenhangende kosten zijn min 25 miljoen hoger.

De coöperatie heeft de ambitie om binnen 8 tot 12 jaar de psychische gezondheid van de bewoners in Zuid-Limburg naar hetzelfde niveau of hoger te tillen als in de rest van Nederland. Dat wil ze ook met de toegevoegde waarde voor de klant en de kosten doen. DNG Zuid-Limburg hanteert daarbij de principes uit het boek ‘Goede GGZ’ en steekt onder meer in op positieve gezondheid. Daarnaast gaat de coöperatie inzetten op preventie, wijkgerichte zorg, zorg op maat, ervaringsdeskundigheid en eHealth. Ze regelt dat op basis van een andere manier van werken (integraal en whitelabel), organiseren (coöperatief netwerk) en bekostigen ((virtuele) lumpsum). Op deze basis zijn in de gemeentes Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen al experimenten ingericht

DNG Zuid-Limburg kent een open constructie waarbinnen iedere relevante partij wordt uitgenodigd om mee te doen met de Nieuwe GGz beweging mits men de uitgangspunten en ambities onderschrijft. Ze zoekt de samenwerking met gemeentes, zorgkantoor en zorgverzekeraars om gezamenlijk op basis van lange termijn afspraken en randvoorwaarden de gestelde ambities te realiseren.

Meer weten over Blauwe/Nieuwe GGZ en de interventies die plaatsvinden? Klik hier.

de nieuwe ggz.jpg

Gezondheidsambassadeurs bij “De Week van de Veiligheid”

In het kader van De week van de Veiligheid, van 7 tot en met 11 oktober 2019 is door de gemeente Maastricht in een aantal wijken van Maastricht een infomarkt georganiseerd.
Daarbij werden ook drie van de vier “Blauwe Wijken” bezocht: Limmel (8 oktober), Nazareth (10 oktober), Wittevrouwenveld (11 oktober). Een mogelijkheid tot een ontmoeting tussen professionals en inwoners rond het thema veiligheid: daar wilde de Positieve GezondheidsAmbassadeurs wel bij zijn!

Veiligheid belangrijk thema
Uit de eerdere ontmoetingen, gesprekken, interviews die gezondheidsambassadeurs hebben gevoerd met inwoners in de wijk en ook uit hun eigen ervaringen is gebleken dat het thema veiligheid een belangrijke factor is bij het goed en gezond leven in de wijk. “Beschikbaarheid van de wijkagent?  Wat gebeurt er met meldingen? Waar moet ik zijn met vragen of opmerkingen over situaties in de buurt? …“ zijn enkele vragen die de gezondheidsambassadeurs vaak horen. Door deze infomarkt was de mogelijkheid om deze vragen direct te stellen aan de professionals.

De leefplekmeter
Ook werd gebruik gemaakt van de gelegenheid om in gesprek te gaan met inwoners van de wijken aan de hand van de leefplekmeter. Inwoners konden een groene sticker plakken voor de dingen waar men erg over te spreken is in de wijk. Een rode sticker werd geplakt voor de minpunten.

Een aantal positieve opmerkingen: “Ik woon hier graag”, “eigen identiteit van de buurt”,  “verbondenheid”, “er wordt van alles georganiseerd voor ouderen, zoals dansen en koffiedrinken”.

Opmerkingen die gemaakt werden over de verbeterpunten: “ik ben gedwongen moeten verhuizen in verband met sloop van de woningen; nu, drie jaar later staat de woning nog steeds. Ik had in de tussentijd kunnen sparen voor verhuizing etc.!”; “De weg naar huis, na de activiteiten, is vaak onveilig. Verlichting functioneert niet; groepen jongeren hangen rond”. “we zien de wijkagent te weinig, dus kunnen hem niet aanspreken over de wijk”.

Een van de punten die verhelderd zijn: Sommige meldingen die bewoners nu bij de politie doen of deden en daar vervolgens niets meer op hoorden, kunnen ook (bijvoorbeeld via de app) gedaan worden bij het Team Handhaving van de gemeente. De folder met informatie is zeer overzichtelijk.

Al met al een geslaagde week en goede contactmomenten met buurtbewoners!

Nieuw groep gezondheidsambassadeurs van start.

Tijdens de gesprekken met inwoners is onder de aandacht gebracht dat binnenkort (21 oktober 2019 1e ontmoeting in ‘t Werkhuis) gestart wordt met een nieuwe groep gezondheidsambassadeurs. Belangstellenden kunnen zich wenden tot Rielle Schols, rielle.schols@trajekt.nl of Resi Penders, rpenders@zorgbelanglimburg.nl

 

pg.jpg

Belangstelling voor Citizen Science tijdens het NIAZ/MUMC+ Congres

Vrijdag 27 september j.l. hebben Ine Hesdahl en Sanne Grootjans van de Universiteit Maastricht tijdens het NIAZ/MUMC+ congres twee workshops gehouden over Citizen Science en Positieve Gezondheid.

Contactpersonen: s.grootjans@maastrichtuniversity.nl en I.hesdahl@maastrichtuniversity.nl

Meer informatie over het vervolg van dit project Citizen Science (ofwel Ambassadeurs Positieve gezondheid in de wijk), klik hier.

foto froan workshop.JPG

Inspirerende meedenksessie sociale projecten naar “the next step”

Op 9 oktober 2019 vond er bij Athos een inspirerende bijeenkomst plaats met bestuurders van verschillende organisaties die betrokken zijn bij de projecten Blauwe Zorg in de Wijk, 50 gezinnen aanpak en Krachtenbundeling.
Doel van de bijeenkomst was om gezamenlijk te formuleren welke vervolgstappen nodig zijn om echt een verschil te maken.

Meer informatie: Bianca Vaessen, programmamanager Blauwe zorg in de wijk

next step.jpg