Gezondheidsambassadeurs bij “De Week van de Veiligheid”

In het kader van De week van de Veiligheid, van 7 tot en met 11 oktober 2019 is door de gemeente Maastricht in een aantal wijken van Maastricht een infomarkt georganiseerd.
Daarbij werden ook drie van de vier “Blauwe Wijken” bezocht: Limmel (8 oktober), Nazareth (10 oktober), Wittevrouwenveld (11 oktober). Een mogelijkheid tot een ontmoeting tussen professionals en inwoners rond het thema veiligheid: daar wilde de Positieve GezondheidsAmbassadeurs wel bij zijn!

Veiligheid belangrijk thema
Uit de eerdere ontmoetingen, gesprekken, interviews die gezondheidsambassadeurs hebben gevoerd met inwoners in de wijk en ook uit hun eigen ervaringen is gebleken dat het thema veiligheid een belangrijke factor is bij het goed en gezond leven in de wijk. “Beschikbaarheid van de wijkagent?  Wat gebeurt er met meldingen? Waar moet ik zijn met vragen of opmerkingen over situaties in de buurt? …“ zijn enkele vragen die de gezondheidsambassadeurs vaak horen. Door deze infomarkt was de mogelijkheid om deze vragen direct te stellen aan de professionals.

De leefplekmeter
Ook werd gebruik gemaakt van de gelegenheid om in gesprek te gaan met inwoners van de wijken aan de hand van de leefplekmeter. Inwoners konden een groene sticker plakken voor de dingen waar men erg over te spreken is in de wijk. Een rode sticker werd geplakt voor de minpunten.

Een aantal positieve opmerkingen: “Ik woon hier graag”, “eigen identiteit van de buurt”,  “verbondenheid”, “er wordt van alles georganiseerd voor ouderen, zoals dansen en koffiedrinken”.

Opmerkingen die gemaakt werden over de verbeterpunten: “ik ben gedwongen moeten verhuizen in verband met sloop van de woningen; nu, drie jaar later staat de woning nog steeds. Ik had in de tussentijd kunnen sparen voor verhuizing etc.!”; “De weg naar huis, na de activiteiten, is vaak onveilig. Verlichting functioneert niet; groepen jongeren hangen rond”. “we zien de wijkagent te weinig, dus kunnen hem niet aanspreken over de wijk”.

Een van de punten die verhelderd zijn: Sommige meldingen die bewoners nu bij de politie doen of deden en daar vervolgens niets meer op hoorden, kunnen ook (bijvoorbeeld via de app) gedaan worden bij het Team Handhaving van de gemeente. De folder met informatie is zeer overzichtelijk.

Al met al een geslaagde week en goede contactmomenten met buurtbewoners!

Nieuw groep gezondheidsambassadeurs van start.

Tijdens de gesprekken met inwoners is onder de aandacht gebracht dat binnenkort (21 oktober 2019 1e ontmoeting in ‘t Werkhuis) gestart wordt met een nieuwe groep gezondheidsambassadeurs. Belangstellenden kunnen zich wenden tot Rielle Schols, rielle.schols@trajekt.nl of Resi Penders, rpenders@zorgbelanglimburg.nl

 

pg.jpg