Download hier het Rapport
Positieve Gezondheid was het leidend principe binnen de pilot Blauwe Zorg in de Wijk in Maastricht, dus binnen alle projecten en interventies. Er is in de periode 2017-2020 een zestal interventies ontwikkeld en geïmplementeerd om het concept Positieve Gezondheid brede bekendheid te geven bij zowel de zorgprofessionals die werkzaam zijn in de vier Maastrichtse Blauwe Zorg wijken, als bij de bewoners van deze wijken. Naast bekendheid geven, werd in de interventies zowel bij professionals als burgers ingezet op training en coaching bij de toepassing van Positieve Gezondheid.
Hieronder worden de resultaten beknopt weergegeven van de interventies op het gebied van Positieve Gezondheid, worden aanbevelingen gedaan voor de toekomst en wordt de continuering/borging in 2021 kort beschreven.
Resultaten
Interventie 1: Scholingsaanbod Positieve Gezondheid (PG) voor professionals in de wijk
In drie jaar tijd (2018-2020) zijn 340 professionals in de Blauwe Zorg wijken getraind (in 38 trainingen) door de drie trainers/coaches die IPH gecertificeerd zijn. Deelnemers gaven het cijfer 8 voor de training en ook een 8 voor werkplezier/voldoening 3 weken na de training.
Daarnaast zijn 55 workshops in de wijken georganiseerd waaraan 758 professionals, vrijwilligers en mantelzorgers hebben deelgenomen. Aan 10 workshops “Plus” hebben 95 managers, HR medewerkers en POH GGZ deelgenomen. Geconcludeerd kan worden dat een zeer compleet aanbod van scholing en coaching Positieve Gezondheid voor professionals is ontwikkeld.
Interventie 2: Coachingsaanbod PG voor professionals in de wijk
70 professionals werden op aanvraag gecoacht onder andere in het verweven van Positieve Gezondheid in hun dagdagelijkse werk. De coaches hebben bovendien huisartsenpraktijken en sociale teams binnen én buiten de Blauwe Zorg wijken gecoacht. De evaluatie laat een nadrukkelijke toename zien in het aantal professionals dat Positieve Gezondheid ervaart als bruikbaar voor de dagelijkse praktijk.
Interventie 3: Samenwerkingsverband van Ambassadeurs (professionals) Positieve Gezondheid die PG in eigen organisatie implementeren
Sinds 2018 zetten zich vijftien ambassadeurs (managers en beleidsmedewerkers) van tien regionale organisaties in om Positieve Gezondheid te implementeren binnen hun eigen organisatie. De deelnemers hebben aangegeven dat ze de ambassadeursbijeenkomsten als een grote meerwaarde zien en dat ze hier een vervolg aan willen geven.
Interventie 4: Trainingen PG aan burgers in de wijk
Gedurende 2018 zijn door Burgerkracht Limburg in Maastricht 10 workshops Positieve Gezondheid aan bewoners gegeven met 100 deelnemers. In 2019 waren dit 8 workshops met 115 deelnemers.
Bijna alle deelnemers gaven aan bewuster te zijn geworden van hun eigen (positieve) gezondheid.
Interventie 5: Deelname aan Provinciale activiteiten PG
Vanaf januari 2020 is de trainer-coach van Blauwe Zorg in de wijk actief lid van het kernteam van de beweging Limburg Positief Gezond van de Provincie Limburg/Burgerkracht Limburg. De andere leden gaven einde 2020 aan dat de kennis en ervaring die aangeleverd wordt door de coach van grote meerwaarde is om de beweging Positief Gezond mee op weg te helpen
Interventie 6: Opleiden en inzetten van Ambassadeurs (burgers) PG in de wijk
Vanaf het najaar 2018 zijn 13 bewoners in de Blauwe Zorg wijken opgeleid om informatie op te halen bij wijkbewoners over factoren die de gezondheid bevorderen of juist belemmeren. Zij hebben 49 wijkbewoners geïnterviewd en 50 observaties gedaan. Het gebruik van ‘burgerwetenschap’ levert waardevolle informatie op, op de kijk op gezondheid in de Blauwe wijken en blijkt ook een positief effect te hebben op de (positief) ervaren gezondheid, de vitaliteit en de veerkracht van de gezondheidsambassadeurs zelf.
Aanbevelingen
Continueer de fysieke trainingen, coaching en workshops voor professionals en breid ze uit naar Maastricht-Heuvelland.
Houd de ingezette beweging levend door gebruik te maken van de opgedane expertise in de pilot.
Faciliteer professionals in de eigen organisaties om Positieve Gezondheid te implementeren in hun werk. Kortom: zorg voor borging.
Continueer de workshops voor burgers.
Continuering en Borging
We willen de beweging Positieve Gezondheid levend houden en borgen én de expertise behouden. Levanto, Radar en ZIO ontwikkelen daarom een manier om het bestaande én complete scholings- en coachingsaanbod voort te zetten in heel Maastricht-Heuvelland in 2021.
Meer informatie?
Klik hier voor het rapport met alle resultaten.
Ingeborg Wijnands-Hoekstra (ZIO), programmamanager Blauwe Zorg in de wijk
i.wijnands@zio.nl
De subsidie van de pilot Blauwe Zorg in de wijk van de gemeente Maastricht, Zorgverzekeraar VGZ en Provincie Limburg, is zoals gepland per 31-12-2020 geëindigd. De pilot is beëindigd, maar de beweging is niet meer te stoppen.
Aangetoond is dat regionale samenwerking in de zorg werkt!